Как да си направим плашило

Правил ли си някога плашило?
От нашия скромен опит (с 2 направени плашила зад гърба си) те уверяваме, че е изключително забавно и не отнема много време. А резултатът е ... „Уау”! Е, за някой може и да е по-скоро „Олелее” 😉

Не се колебай, а се захващай, за да зарадваш малчуганите с едно симпатично чучело! Ето какво ти е необходимо:
- стари дрехи – дънки и блуза
- сламена шапка
- памучна торба
- 2 копчета или маркер
- конец и игла
- 3 здрави дървени пръчки
- няколко винта или пирони и съответно отвертка или чук
- слама или паднали листа от дърветата

За плашило, което да стои изправено и забито в земята, дървените пръчки служат за основа. Имай предвид, че колкото по-дълги са те, толкова по-голямо ще е цялото човече. Направи с две от пръчките буква „Л” като ги закрепиш с винтове или пирони. Така се оформят краката и горната част на тялото.
* За нашето плашило използвахме винтове, защото резбата им държи по-здраво.

Когато си готов със „скелета”, пристъпи към „тоалета”. За да създадеш по-овехтял вид на дрехите, направи няколко кръпки като зашиеш шарени парцалчета в различни форми. Приший и презрамки към колана на панталона, с помощта на които ще задържиш долната част от облеклото върху дървените рамена, които ще се поставят на следващ етап.
* Ние отрязахме крачолите в долния край на дънките, за да ни паснат на дължината на краката на плашилото. С отпадналите парчета от плата, направихме презрамките.

Облечи готовия гащеризон на дървените пръчки, като използваш формата „Л” за крака.
* Ние използвахме формата на буква „Л”, за да ни позволи по-лесно да закрепим плашилото в градината.

Постави и блузата! През ръкавите й промуши третата дървена пръчка, за да поставиш и ръцете. Закрепи я с винтове към другите две.
* Използвахме отвора на деколтето, за да захванем всички дървени елементи.

Дойде ред и на главата! Върху памучната торба заший двете копчета, които ще са очите на чучелото. С конец и игла оформи уста и нос върху лицето.
* Ако шиенето не ти се отдава, можеш да нарисуваш лицето с маркер.

Напълни торбата със слама или паднали листа от дърветата, като й придаваш заоблена форма. Завържи здраво в долния край, за да си сигурен, че няма да изпадне пълнежа и привържи главата към дървеното „тяло”.
* Поставихме парче плат за шал, с което прикрихме съединяването на частите.

Остава да добавиш и шапката! Заший я към главата, за да не отлети при вятър.
* Ние нямахме сламена шапка и използвахме такава от букет, която грижливо си съхранявахме в склада. Е, имаше малка дупка отгоре, в която са били дръжките на цветята, но това беше част от парцаливия вид на нашето човече.

 

За плашило, което да поставяш седнало на пейка, не са ти необходими дървени пръчки, а повече конец и стари обувки. Започни от обувките и дънките, които заший и напълни с паднали листа от дърветата.
* Сложи повече листа, защото след няколко дни ще изсъхнат още и ще намалят обема си, което ще промени и формата на плашилото ти.

Използвай шума и за пълнежа на блузата. След това я прикачи към колана на дънките с конец и игла.
* За по-добър завършек на ръцете, завързахме малко слама към края на ръкавите.

За главата на плашилото използвай вече познатите стъпки, описани по-горе.

Нещо много важно да не пропуснем да споменем! За оформяне на рамената на седящото плашило, поставихме закачалка за дрехи, а кукичката й използвахме за захващане на главата.

Плашилото вече е готово да бъде поставено в двора или градината ти! Птици не знаем дали ще прогони, но със сигурност ще забавлява малчуганите.

Това са нашите съвети за направата на плашило с дървена основа или мек пълнеж. Надяваме се да сме били полезни.

Comments are closed.