Какво не знаем за пипера?

БИОпиперът е един от любимите ни зеленчуци, който отглеждаме в нашите БИОферми Гимел Органик. Чушките, отгледани по методите на биологичното производство, са богати на витамини и съдържат куп полезни вещества. Много често асоциираме пипера само като сладък и лютив, зелен или червен или пък като пълнени чушки и на скара, върху пица или в салата.

 

Ето и 7 не толкова известни факта за пипера:

  1. Познати са над 100 вида пипер. Вкусът има варира от пикантен до сладък, а цветовите им краски са от зелено, оранжево, жълто до червено и лилаво дори.

 

  1. Пиперът е от семейство Картофови. Плодът му се нарича също пипер или пиперка, а разговорно - чушка.

 

  1. Въпреки името си, черният пипер няма нищо общо със съименниците си. Той дори е от друг род - Пиперови.

  1. Червените и зелените чушки са плод на едно и също растение, но в различен стадий на зрялост.

 

  1. Първите семена пипер се счита, че са донесени в Европа от Латинска Америка от Христофор Колумб като дар на испанската кралица.

 

  1. Ползи за здравето

Пиперът подсилва имунната система и помага при борба с депресията. Полезен е за хора, които са разсеяни или със слаба памет. Подобрява зрението и се препоръчва за пушачите за подобряване работата на белите дробове.

  1. За разкрасяване. 

Похапването на пипер води и до подобряване на външния вид. Освен за стройна фигура, зеленчукът е идеален и за заздравяване на косата и ноктите.

 

Сигурни сме, че ще включите още повече пипер в менюто си след тази статия. Не забравяй да се подсигуриш и за времето, когато няма да е сезона му, като си приготвиш домашен смлян червен пипер. Лесно е, но отнема време. А засега, свежите зелени и червени БИОпиперки ще намериш в големите вериги в страната и в представителния ни магазин Здравословна Зона в София на бул. Арсеналски 23.

Comments are closed.