БИОспанак – принцът на Персия

Всички сме гледали Попай – Моряка и до ден днешен много от нас свързват чудния зеленчук с него. Историите в анимацията може и да са преувеличени, но спанакът наистина може да бъде много полезен за здравето ти.
Родината му е Персия, но днес той е разпространен в цял свят. Нашият БИОспанак е отгледан с много грижи и внимание на българска почва, без изкуствени и химически торове във фермите ни край с. Звъничево. Добре е да се замислиш да купуваш БИОспанак вместо конвенционален, чиито листа се пръскат с пестициди, които не могат да бъдат премахнати с нормално измиване и този листен зеленчук е сред най-замърсените от химикали.
Спанакът е богат на желязо, витамини, минерали, фибри, фолиева киселина. Помага при анемия, подходящ е за диети и за лечебни цели.

спанак малък
Консумация на спанак
Има много спорове под каква форма е най-полезен спанакът, но всички са единодушни за едно – яж повече спанак, както и когато можеш.

Суров
Редица изследвания показват, че най-здравословният начин да се консумира спанак е под формата на сок. По този начин идеално се комбинира с цитрусови плодове и моркови. На бара в Здравословна Зона те очаква нашето обновено меню – полезни фрешове и смутита със спанак. Опитай IRON JUICE – сладка комбинация от спанак, ябълка и банан, легендарния зелен коктейл GREEN MADNESS, подсилен със спирулина, засищащото смути MOMMY POWER с БИОйогурт или напитката за малки шампиони зелено смути ПОПАЙ. Освен сок, с БИОспанак винаги можеш да приготвиш вкусна салата или гарнитура към любимо ястие.

Сготвен
Интересно е, че топлинната обработка на спанака всъщност увеличава неговите здравословни качества (изключение прави консумацията му под формата на сок, която остава най-здравословният вариант). Това е така, защото тялото не може напълно да разгради хранителните вещества в суровия му вид (източник care2). Можеш да приготвиш бърза крем супа за цялото семейство – като Желязната крем супа за душата на Деси, добави го към паста или го сготви с яйце и сирене. Спанакът има голямо кулинарно приложение и всичко зависи изцяло от твоето въображение!

супа спанак
Интересен факт
През Средновековието много художници са извличали зеления пигмент от спанака и са го използвали като боя за рисуване.

Очакваме те в Здравословна Зона, където нашият пресен БИОспанак вече е по рафтовете! Заповядай!

 

 

Comments are closed.