ЗОНА ПОЛЕЗНИ МАЗНИНИ: качествата на олиото и зехтина

Мазнините са задължителна част от нашето меню. Те са не просто полезни, но и жизнено необходими за организма ни. Днес ще си говорим за ползите от различните видове олио и зехтин и защо те са толкова важни за нашето тяло.

В Здравословна Зона се стремим да имаме по нещо за всеки, затова предлагаме различни видове мазнина за готвене. Можеш да избираш между 10 вида БИОзехтин, БИОсусамово и БИОслънчогледово олио, БИОленено масло. Всeки един от тези продукти има предимства и носи различни здравословни ползи - ние съветваме да разнообразяваш менюто си и да ги редуваш при готвене. Също така препоръчваме да използваш техните БИО варианти, тъй като контролът върху органичните продукти ти гарантира високо качество и запазен полезен състав.

Много от нас вече са свикнали да използват зехтин за салати, особено през летните месеци. Вярно е, че той има редица полезни качества, но това НЕ означава, че трябва да изхвърлим останалите продукти от менюто си. По тази причина стартираме материала с един често подценяван продукт от нашата кухня, който вече не се радва на особена популярност – слънчогледовото олио.

Слънчогледово олио

Ще започнем с това, че специалистите класифицират три основни вида слънчогледово олио, всеки от които се отличава по съдържанието на мастни киселини. Това са линолово, високоолеично и "ню сън" (new sun). Разликите между тях идват основно от специфичното количество мононенаситени, полиненаситени и наситени мазнини.

Слънчогледовото олио и от трите вида съдържа много различни антиоксиданти и фитохимикали, включително витамин Е, бетаин, фенолна киселина, холин, аргинин и лигнан. Всички те действат както индивидуално, така и заедно. Слънчогледовото олио има и други здравословни ползи като: намалява риска от туморни заболявания; понижава опасността от сърдечносъдови проблеми и отслабване на паметта; има антимикробен ефект - нанесено върху кожата, намалява риска от инфекции; внася фосфолипиди в диетата ни

Затова следващия път, вместо веднага да посегнеш към рафта със зехтина, помисли за здравословните ползи от този позабравен продукт и го включи във вечерята.

sunflower-11574_960_720

Сусамово олио

Известно е, че сусамовото олио е с ниско съдържание на наситени мастни киселини, а това значително подобрява холестеролните нива. Консумацията му може да намали риска от сърдечни заболявания.

Сусамовото олио намира широко приложение и в медицината. Съвременните проучвания показват, че то е богато на антиоксиданти и полиненаситени мазнини, които спомагат за регулиране на кръвното налягане. В индийската практика  и наука за живот аюрведа, сусамовото олио се използва за облекчаване на симптомите на стреса. Освен това то съдържа големи количества витамин Е и има естествен слънцезащитен ефект, поради което намира широко приложение и в козметиката.

Ако искаш да го изпробваш в твоята кухня, то е особено подходящо за азиатски и ориенталски ястия.

hummus-1058000_960_720Ленено масло

То съдържа витамин F, който не се синтезира в организма, ценни киселини, голямо количество витамини А и Е, калий, магнезий, цинк, протеини, фибри и други биологично активни вещества, необходими за здравословното хранене.

Най-важните компоненти на лененото масло са мастните киселини: Омега-3, Омега-6, Омега-9 и други. Медицината го определя като полезно срещу заболявания като диабет и атеросклероза. Също така подпомага лечението на кожни проблеми; подпомага в реакциите на организма по време на стрес; спомага загубата на тегло при хора със затлъстяване.

linseed-514895_960_720

Зехтин

Оставихме зехтина за накрая, защото вярваме, че за неговите ползи се знае най-много. В Здравословна Зона сме подбрали за теб различни вкусове (с чушка, лимон, подправки, за деца и много други) и разфасовки - имаме дори БИОзехтин от 5 литра, който е по-изгоден и икономичен.

Истинските полезни свойства на маслото от маслини се крият в нерафинирания зехтин. Той се получава чрез пресоване, без употреба на химикали. На етикета трябва да има надпис Virgin или Extra Vergin (Върджин или Екстра Върджин) - това означава, че е изцяло натурален продукт от маслини, пресовани чрез механични средства.

Зехтинът е най-здравословната и най-бедна на калории мазнина. Богат е на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали.
Установено е, че зехтинът помага при лечение и профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. С негова помощ може значително да се намали нивото на "лошия" и да се увеличи "добрият" холестерол, да се увеличи еластичността на артериалните стени и да се намали рискът от образуване на тромбози.

olive-oil-1412361_960_720

Каквото и да избереш, Здравословна Зона е насреща. Ние винаги сме готови да ти помогнем да направиш най-здравословния избор за теб и цялото семейство. Очакваме те на бул. Арсеналски 23 и ул. Лъвски рид 10. Заповядай и доведи приятели!

 

Comments are closed.