Сочни, сладки, ароматни: нектарини, праскови и кайсии

Сочни, сладки, ароматни. Това са три от нещата, които описват героите в днешния ни материал. Ще си говорим за нектарини, кайсии и праскови, естествено в техния био вариант – така запазват всички свои полезни свойства и помагат на природата да запази нейните.

Нектарини – ароматни и диетични

Допреди десетина години те не бяха толкова познати по нашите ширини. Отначало много хора им казваха просто „голи праскови“. Но те са много повече. Нектарините съдържат малко калории, което ги прави изключително полезни при разтоварващи режими. Това, заедно с голямото количество витамини и антиоксиданти, както и липсата на наситени мазнини, ги прави любим плод на дамите. Често нектарините имат по-наситен цвят (към червено) и по-силен аромат. Може би затова ни се струва, че ни примамват от щандовете.

Photo 30.06.16 г., 13 09 09

Праскови – за дълголетие и здраве

Прасковите са по-познати от нектарините, защото ги отглеждаме по нашите земи от край време, но дали знаеш, че те са първият плод, изяден на Луната? По време на американската експедиция до нашия спътник се случва точно това. Прасковата е символ на дълголетие. Освен това се смята, че помага при стрес и сваля натрупаното напрежение. Вместо да мислиш за успокоителни, опитай с праскова. Дори да не помогне, със сигурност няма да навреди, а и денят ти ще стане поне малко по-сладък. Сочният плод съдържа важни хранителни вещества и помага за здраво сърце.

Photo 30.06.16 г., 13 09 27

Кайсии – вкусни на 100%, заедно с костилките

Много сладки – такива са кайсиите. Съдържат голямо количество захар и са първи в класацията за бета-каротин сред плодовете. Това ги прави шампиони в няколко категории – подобряват зрението, подсилват имунитета и разкрасяват, защото подхранват вида ни отвътре – дават ни здрава коса, кожа и нокти. Кайсиите могат да се хапват и сушени, дори помагат за образуването на повече кърма при наскоро родилите. Ядките на кайсиите също са ядливи и ние много ги харесваме – не ги изхвърляй в никакъв случай! От тях понякога се приготвя известния ликьор Амарето, нищо, че е кръстен на бадемите. Кайсиите съдържат и много пектин – от тях става чудесен мармалад заради желиращите му свойства.

Photo 30.06.16 г., 13 08 10

 

Comments are closed.