Сини сливи за здраве и късмет

Миналата седмица ти разказахме за нектарини, кайсии и праскови, а сега идва ред на техните родственици – сините сливи. Като бях малка, баба редовно правеше ошав през лятото. Това беше традиция. В него имаше различни сушени плодове, но сините сливи винаги присъстваха - сигурно защото имахме дърво в двора.И за да грабна интереса ти още в началото, започвам с 5 интересни факта за тях:

  • Сини сливи се отглеждат на всеки континент на планетата с изключение на Антарктика
  • Според японците сливите символизират късмет и сполука
  • Самураите вярвали, че сините сливи от вида „умебоши“ се борят с умората
  • Февруари е месец на сливите в Япония – тогава дърветата цъфтят из цялата страна
  • Сливите са вторият най-култивиран плод в светаPhoto 8.07.16 г., 15 40 26

След като, надявам се, привлякох вниманието ти, ето и няколко от техните полезни свойства:

  • Сините сливи съдържат витамини, минерали и фибри
  • Полезни са за сърцето
  • Помагат за профилактика при диабет
  • Препоръчват се при анемия
  • Използват се в козметиката
  • Спомагат за изхвърлянето на "лошия" холестерол от организма
  • Борят се с проблемите на бъбреците
  • Повишават апетита

Сушените сини сливи са може би дори по-добре познати от суровите. Те съхраняват полезните си свойства, но са по-богати на захари и имат значително по-висока енергийна стойност.

Сладкото от сливи е едно от най-популярните по нашия край. То се дели на два вида - конфитюр и мармалад. Между двата всъщност има разлика - мармаладът е гладък и еднороден като смес, докато конфитюрът съдържа парченца. Приликата обаче е в това, че което и да избереш да приготвиш със сини сливи, все ще е адски вкусно!

Заповядай в Здравословна Зона на бул. Арсеналски 23 и се запаси със БИОсини сливи. Независимо дали ще ги похапваш сурови, ще приготвиш сладкиш, ще ги изсушиш или ще забъркаш сладко, обещаваме, че резултатът ще си заслужава! Очакваме те!

Автор: Десислава Иванова

 

Comments are closed.