9 причини да хапваме авокадо

 

  1. Авокадото е много хранително – неслучайно това е една от първите храни, подходяща за захранване на бебета. То съдържа много полезни и вещества. В състава му влизат витамини B5, B6, витамин Е, витамин К, витамин С.
  2. Богато е на каротеноиди – въпреки, че те се съдържат предимно в яркооранжевите или червените зеленчуци (моркови, домати), авокадото със своя зелен цвят е притежател на дълъг списък от каротеноиди.
  3. Съдържа повече калий от бананите - калият поддържа здравословни нива на кръвното налягане и е минерал, който често липсва на организма.
  4. Бори се с "лошия" холестерол - авокадото е страхотен източник на фибри. То съдържа също фитостероли и полифеноли. Благодарение на тези съставки, редовната му консумация може да намали "лошия" холестерол и да увеличи "добрия".
  5. Предпазва очите – авокадото само по себе си не само съдържа много антиоксиданти, но и помага на тялото за тяхната абсорбация от други храни.
  6. Помага за загуба и регулиране на теглото – макар че авокадото е високо калорично, то съдържа олеинова киселина, която създава усещане за ситост и помага да контролираш глада си.
  7. Помощник за красотата – авокадото е подходящо за различни маски, както за лице, така и за коса. Също така е естествено слънцезащитно средство и помага при слънчеви изгаряния.
  8. Хората, които ядат авокадо са по-здрави – според редица проучвания метаболизма на тези, които ядат зеления плод е по-бърз и развиват по-малко болести свързани с него.
  9. Авокадото е вкусно и се приготвя лесно – тъй като няма нужда от готвене, бързо може да го включиш в ежедневното си меню под формата на салата или смути.

appetite-1238256_960_720

Ако още се чудиш какво да си приготвиш, предлагаме ти една бърза рецепта за Гуакамоле от Кухнята на Gimel Organic. 

Comments are closed.