20 години "Гимел"

На 13 Януари преди 20 години започва една история. Тази история не е сива и скучна, а напротив – тя е приказка за Гимел. Тя не започва с „Имало едно време ...”, понеже се разказва и написва непрекъснато.

Началото е от 1995 г., когато започнахме да произвеждаме оранжерийни зеленчуци. Последвахме най-новите тенденции в световното земеделие и се насочихме към отглеждането на зеленчуци по методите на биологичното земеделие. През 2000 г. създадохме първите членове на БИОсемейство Гимел – БИОкраставицата и БИОдомата. Доказателства за зеленчуковите качества и чистата им БИОграфия са сертификата за биологично производство. Членовете на БИОфамилията Гимел са признати за един от най-знатните по рода си и са приети за постоянни гости в най-реномираните търговски вериги в Европа, където те са се настанили стабилно. 

Премиерата на БИОсемейство Гимел в България беше преди 8 години. Първите членове, които представихме по щандовете на българските магазини, бяха БИОкраставицата, БИОдомата и по-малките им роднини БИОчери. Постепенно започнахме да разширяваме БИОфамилията на зеленчуците ни, като добавихме пипер, зелена салата и спанак. През лятото на 2010 г. увеличихме БИОрода Гимел. Новите членове са царевица, зелен боб, рукола, салата тип Айсберг, тиква Хокайдо, диня. Към тях подходихме по друг начин – отгледахме ги на открити и слънчеви полета в родната им БИОферма до с. Звъничево, а не в топлите и уютни оранжерии.

А междувременно през годините, пътя, който извървявахме, беше изпълнен с хора и събития, играещи главна роля във всеки етап от развитието ни. Ето някои глави от книгата на нашата приказка:
2000-та г. започваме да работим с партньори от Западна Европа и да изнасяме БИОзеленчуци в Германия, Чехия, Австрия. По-късно включваме в групата клиенти от Скандинавските страни и Англия.

През 2004 г. създадохме екип за научно-развойна дейност. Научихме се да отглеждаме полезни насекоми – Биоагенти, които ни помагат при борбата с вредителите по растенията ни.
Една година по-късно модернизирахме и сертифицирахме пакетиращото ни предприятие – Gimel Biopacк. Днес то покрива един от най-високите стандарти за качество на храните – IFS Food.
От 3 години успешно работи и дъщерната компания Gimel Europe, която създадохме със седалище Прага, Чехия.

През 2012 г. отворихме първия представителен магазин Здравословна Зона в София. Вече има същия и във Варна. Подготвяме документите, за да реализираме по-мащабно нашата успешна формула като франчайз и да включим в нашия екип партньори със сходно на нашето мислене, с които да развием веригата магазини.

От няколко години работим усилено и по подобряването на енергийната ефективност в БИОфермите ни. За целта изградихме когенеративни стопанства.

Нашите БИОзеленчуци и БИОплодове вече са на трапезата и на много румънски семейства. Един след друг наши клиенти стават и румънските супермаркети.

В изминалата година реализирахме и проекта ни по създаване на цех за пакетиране на измити и нарязани БИОсалати, готови за консумация. Не след дълго БИОсалатите с приказни имена от линията Gimel Organic Royal вече са на българския пазар.

Така през всичките 20 години работим с ентусиазъм и вярваме, че следваме правилната посока.
Пожелаваме на целия екип и на всички други здраве и да ни очаква плодородна година.

Comments are closed.