Черният чесън – истинско здравословно откритие

„Новият основен продукт в съвременната кухня.”
„Едно от най-редките открития на човечеството.”
„Една от най-здравословните подправки в гурме ресторантите.”

Тези и още много възхвали могат да се прочетат за черния ферментирал чесън. Но какво представлява този така вкусен, здравословен и уникален продукт?

Черният чесън се получава чрез технологията на ферментация, която продължава около 30 дни, далече от влага и пряка светлина. В резултат на това придобива уникален сладък вкус, наподобяващ на карамел или петмез, променя се и текстурата му - като сушен плод. Без никакви добавки и по естествен начин той променя цвета си в черен. След ферментацията черният чесън увеличава в пъти антиоксидантните си свойства, както и съдържанието на фруктоза. Хранителната му енергия е 10 пъти по-голяма от тази на пресния чесън.

Черният чесън за първи път се появява в Корея. Преди 7-8 години навлиза по-масово в САЩ. Във Великобритания използването му все повече нараства. В България се предлага неотдавна. Вече можете да го намерите и във веригата Здравословна Зона - представителните магазини на Гимел Органик в София.

Но все пак защо да го консумираме? Ето и нашите топ 5 причини:
1. Съдържа едни от най-силните природни антиоксиданти и ценни хранителни вещества-витамини и минерали.
2. Има 10 пъти повече алицин, отговорен за способността на чесъна да се бори с болестите.
3. Не оставя лош дъх в устата, след консумиране.
4. Въздейства благоприятно върху сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт и кръвоносните съдове, както и спомага за нормалното функциониране на бъбреците и черния дроб.
5. Отразява се благотворно върху телесното тегло и съня.

Употребата на черния ферментирал чесън в кулинарията не би затруднила дори и по-неопитните готвачи. Може да се прибавя към различни маринати, сосове и още куп други месни или вегетариански ястия. Само трябва да се обели.

Надяваме се да сме предизвикали интереса ви към този уникален продукт! Очакваме ви в Здравословна Зона!

Comments are closed.