Полъх от Средиземноморието – БИОмаслини

Попитахме колегите в офиса какви са първите им асоциации, когато чуят „Гърция”. Ето и най-често срещаните отговори:
- Море и кристално синя вода
- МАСЛИНИ и ЗЕХТИН
- Древни цивилизации
- Гръцка салата
- Узо
Маслините са обвити в толкова митове, легенди и тайни, че едва ли някога ще успеем да разбулим всички тях. Това е най-древното култивирано дърво в историята на човечеството.

РОДИНАТА
За предшественика на маслината, каквато я познаваме днес, не се знае много. Вечно зеленото растение, познато от дълбока древност, е разпространено от Средиземноморието до Азия и Австралия, което прави корените му трудни за определяне. И все пак за родина на култивираното маслиново дърво може да се счита гръцкият остров Крит.

ЛЕГЕНДИТЕ
Маслината като символ на мира. Гърците носели маслинови клонки при мирни преговори и се кичели с венци по време на празниците. За олимпийците те били знак за победа.
Маслината като символ на божество. В древна Елада вярвали, че дървото е сътворено от богинята Атина Палада и затова го олицетворявали с мъдростта и плодородието. Египтяните свързвали маслината с богинята Изида и за тях дървото било символ на справедливостта. До стените на Йерусалим има маслиново дърво, под което се вярвало, че цар Давид е свирел на лютня. Според преданията и до днес можеш да чуеш музиката, ако застанеш там.
Маслината като добра поличба. Според предсказателите маслината е добър знак – нещо хубаво ще се случи, независимо дали я виждаш насън или наяве.

ПОЛЗИТЕ
Маслините едновременно са храна, лекарство и козметика, а ползите и приложенията им са безброй.
- Съдържат много витамини
- Неутрализират токсичните вещества
- От тях се произвежда „течно злато” - зехтин, който понижава лошия холестерол, предпазва сърдечно-съдовата система и намалява кръвното налягане
- Съдържат малко въглехидрати
- Подобряват вкуса на храната

ВИДОВЕТЕ
В Здравословна Зона ще намериш различни видове маслини, както и първокачествен студено пресован БИОзехтин.
- БИОмаслини Каламон
- Руси БИОмаслини
- печен Каламон
- печени Гайдорелия

Хубавото при тях е, че няма нужда да се чудиш как да ги приготвиш - консумирай ги на салата или както ти харесва, с удоволствие и без мярка – те са в основата на красивата външност, здравия организъм и добре балансирания хранителен режим.


 

Comments are closed.