Мръсната дузина

Знаете ли какво е „Мръсната дузина” (Dirty dozen)? Всяка година Environmental Working Group (EWG) прави списък с най-замърсените от пестициди плодове и зеленчуци, както и с най-чистите. Идеята е да има прозрачност, за да бъде по-лесно за хората да решат за какво си заслужава да харчат парите си. Вярно е, че не всеки може да си позволи да се храни изцяло с БИОпродукти поради по-високата им цена, затова е важно да знаем за какво е добре да дадем повече пари, за да съхраним здравето си по-дълго. Листът с най-замърсените плодове и зеленчуци, които е не просто препоръчително, а ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да купуваме в техния БИО вариант съдържа 12 храни известни като „Мръсната дузина”. Този списък се съставя след проучване на стотици килограми продукция и пестицидните остатъци в нея.

За 2015г. те са:
1. Ябълки –оглавяват класацията за 5-та поредна година заради химикалите с които се третират насажденията и плодовете, преди и след беритба. 99% от всички тествани ябълки са показали остатъци от поне 1 пестицид
2. Праскови - повече от 13 пестицида на един брой
3. Нектарини – повече от 13 пестицида на един брой
4. Ягоди
5. Грозде – само едно зърно от любимия плод съдържа повече от 15 различни пестицида
6. Целина
7. Спанак
8. Пипер
9. Краставици
10. Чери домати
11. Грах
12. Картофи – най-голямо количество пестициди спрямо теглото

От 3г. насам има и допълнителен списък „Мръсната дузина +”, към който спадат още:
1. Люти чушлета
2. Кейл

Надяваме се този списък да ти помогне да избереш БИОплодовете и БИОзеленчуците, за които си заслужава да платиш повече, защото здравето е безценно. Тези с удебелен шрифт от списъка можеш да намериш целогодишно в Здравословна Зона, а останалата част присъстват сезонно в асортимента ни. Заповядай на бул. Арсеналски 23 и направи здравословния избор за теб и твоето семейство. Очакваме те!

Comments are closed.