Киселото зеле е супер

Киселото зеле само звучи "кисело", но всичко в него е вкусно и полезно. То винаги е било част от българската трапеза и традиционно присъствие в дома през зимата. Дали ще го хапваме поръсено с червен пипер, на сърмички или сготвено с месо, киселото зеле си остава любимо по нашите ширини. Няма как да не си чувал и за популярната диета със зелев сок, която дава отлични резултати (отваряме скоба, за да кажем, че ние не сме я пробвали, но много обичаме кисело зеле под всякаква форма!).

Откъдето и да го погледнеш зелето си е супер храна и винаги е имало широко приложение в народната медицина и лечение. У нас то е достъпно за повечето хора – цената му не е висока и много семейства го приготвят в домашни условия, но в други държави като САЩ, един буркан струва около 10 долара. Съдържа голямо количество витамин С, но когато се извади от сока започва да се разрушава и губи част от полезните си свойства. В него има и провитамин D, който липсва в много други плодове и зеленчуци, а наличието на калций, желязо, мед и цинк го прави още по-полезно. Процесът на ферментация позволява по-лесно да се усвояват ензимите и фибрите в зелето, а също така образува съединения с антиоксидантен характер, които забавят стареенето на клетките. Нискокалорично е, но засища, а неговият сок често се използва за пречистване на организма.

Приготвянето на кисело зеле не е трудно – изисква само няколко хубави БИОзелки, морска сол и бидон. За сметка на това ще трябва да отделяш време всеки ден, за да го претакаш, защото иначе рискуваш да се вкисне. Много по-лесният вариант е да се отбиеш в Здравословна Зона на бул. Арсеналски 23, да си купиш от нашето вкусно БИОкисело зеле и да го приготвиш, както на теб ти харесва. Очакваме те!

Comments are closed.