Гъба Шийтаке – eликсир на живот

Днес ти представяме една изключителна гъба, която тепърва ще набира популярност по нашите ширини.
История
Още от древността, по време на императорската династия Мин, гъба Шийтаке е била отглеждана заради лечебните си свойства. Вярвали, че била източник за достигане на дълбоки старини. Името „Императорска гъба” получила, защото само в императорския двор имали честта да използват гъбите, а за обикновените хора тя била неизвестна.

Отглеждане
Въпреки 3000 годишна история на тази гъба в Азия, едва днес тя добива популярност в Европа. За начина на отглеждането й подсказва и самото име Шийтаке, което в превод означава „гъба, растяща върху кестен” („ший” – кестен и „таке” – дърво). Най-подходящите райони за нея са  гори, богати на отпадна широколистна дървесина (дъб, бук, кестен, габър и др.) и влажен климат. В зависимост от размера на пънчетата плододаването продължава от 3 до 6 години, а средният годишен добив от пънче е 1 – 1,5 кг.

DSC_0071_10102015

Полезни свойства
Шийтаке е една от най-добре изследваните гъби в Света. Богата е на ценни минерали, аминокиселини и различни витамини. Поради високите й хранителни стойности печели и названието си „Еликсирът на живот”. Използва се за подсилване на имунната система, за да може тялото да се бори по естествен начин с болести, подпомага и храносмилането. Шийтаке е и добър източник на желязо, което я прави подходяща храна за хора, които ядат малко или никакво месо за предотвратяване на анемии. Приготвянето на ястия с тази уникална по състав и вкусови качества гъба, не се различава от употребата на другите видове.

Съхранение
Гъба Шийтаке може да се съхранява много по-дълго време от останалите култивирани гъби. При стайна температура остава свежа поне 72 часа, а в хладилник – 14 дни. Добре е да се държи в хартиен плик.

Къде да я намериш?
За да се увериш в качествата на гъба Шийтаке, не пропускай да посетиш представителния  магазин на Гимел Органик – Здравословна Зона в София на бул. Арсеналски 23, където ще намериш свежи БИОгъби Шийтаке, отгледани в България с много грижи и внимание от "Органита" ЕООД.

Comments are closed.