БИОгрозде – сочният дар на природата

Когато бях малка, в двора на къщата ни имаше лоза и най-нормалното нещо за мен беше, когато дойде сезонът на гроздето да опитвам дали е готово. Често беше кисело, защото не бях от най-търпеливите, но си спомням радостта си, когато се окажеше сладко– все едно аз съм го накарала да стане такова. Ако си живял в къща на село или в малък град знаеш за какво говоря. И до ден днешен гроздето е един от любимите ми плодове по толкова много причини и след като навърших пълнолетие виното се превърна в една от тях 🙂

В Здравословна Зона можеш да намериш БИОгрозде, отгледано без химически торове и пестициди. Този сочен и сладък плод е познат повече от 7000 години, а гроздолечението (което се нарича Ампелотерапия) е известно от дълбока древност и се споменава в трудовете на редица учени. Кръстовден (14 септември) се нарича Гроздоберник и традиционно около тази дата започва беритбата на грозде. Най-големи количества се използват във винената индустрия - гроздето, коeто се консумира в пресен вид се нарича десертно и е различно от винените сортове , които се използват за направата на вино или стафидените сортове, използвани като сушени плодове.

Photo 17.08.16 г., 11 04 22То е богато на витамини, които укрепват нервната система, костите, ноктите и имат благотворно влияние за зрението. Гроздовият сок се препоръчва при високо кръвноналягане. Калцият, фосфорът и желязото в плода помагат за изграждане на младите кости и предпазват от анемия, а магнезият помага за намаляване на физическата умора. Гроздовите семена съдържат мощни антиоксиданти, които служат за предотвратяване на преждевременното стареене чрез контролиране на свободните радикали. Според швейцарски учени редовната консумация на грозде може да намали рисковите фактори за възникването на деменция и Алцхаймер, a също и да подсили паметта. Гроздовата захар е най-доброто "гориво" за човешкия организъм, защото постъпва в кръвта непроменена и се усвоява оптимално. С грозде можеш да направиш маска за лице в домашни условия – ползите му са добре познати на козметичната индустрия и то е основна съставка в редица кремове, маски и шампоани.

Ние, Гимелците, обичаме да консумираме гроздето сурово – като десерт, или да го хапваме между храненията. Не губи време – заповядай при нас в магазина ни в София на бул. Арсеналски 23 и се наслади на един от най-полезните дарове на природата.

Деси

Comments are closed.